BAŞKAN KAYA, İSTANBUL’DA TRABZONLULARLA BULUŞTU
“TRABZON’UMUZUN YETİŞMİŞ İNSAN GÜCÜNDEN VE ORTAK AKLINDAN FAYDALANMAK İSTİYORUZ”
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, “Trabzon’umuzda doğru işler yapmak ve kentimizi bütün Türkiye’ye doğru bir şekilde tanıtmak istiyoruz. Bunun için de Trabzon’umuzun yetişmiş insan gücünden, ortak aklından faydalanmak istiyoruz, çünkü ortak akıl hata yapmaz” dedi.
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, İstanbul’daki Trabzon Kültür Derneği ve Trabzon Araştırmaları Merkezi Vakfı’nın (TAMEV) işbirliğiyle düzenlenen ‘Trabzon Sohbetleri’ne konuk oldu. Trabzon Kültür Derneği’nin Üsküdar’daki binasında yapılan sohbet programına Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Cüneyit Zorlu, Trabzon Kültür Derneği Başkanı Ergun Gürsoy, Trabzon Araştırmaları Merkezi Vakfı Başkanı Erdal Atalay, Trabzon Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül ve Trabzon dışında yaşayan iş, siyaset ve sanat dünyasından çok sayıda isim katıldı.
Ortahisar Belediyesi’nin yaptığı çalışmaları paylaşan Başkan Kaya, Trabzon’da doğru işler yapmak ve Trabzon’u bütün Türkiye’ye doğru bir şekilde anlatmak istediklerini söyledi.
“ELİMİZDE KALAN VE HALA ÇOK GÜZEL OLAN TRABZON’UMUZU, ‘NASIL DAHA GÜZEL YAPABİLİRİZ?’ DİYE GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ”
Trabzon’un, yüzyıllardır tarihi, doğal ve kültürel güzellikleriyle öne çıkan bir kent olduğunu, fakat kötü yönetim, akla, bilime ve mühendislik ilkelerine uygun olmayan uygulamalar nedeniyle üzücü tabloların ortaya çıktığını dile getiren Başkan Kaya, “Bugün birçok insan, “Eski Trabzon çok daha güzeldi” diyor. Ama elimizde kalan ve hala çok güzel olan bu Trabzon’u, “Daha güzel nasıl yapabiliriz?” gayretiyle, ben ve çalışma arkadaşlarım, gece gündüz mücadele ediyoruz. Gerçekten çok sıkıntılı günlerdeyiz, çok sıkıntılı bir tabloyu yönetmeye çalışıyoruz ama sonuna kadar umudumuzu muhafaza ederek, mücadelemizi kararlılıkla sürdürerek, birbirinden güzel işler yapmanın gayretindeyiz” dedi.
“TRABZON’UN ESKİMİŞ YAPI STOKUNUN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ GEREKİYOR”
Adil ve yerinde dönüşümü esas alan bir anlayışla Trabzon’un eskimiş yapı stokunun dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Kaya, “Trabzon çok güzel bir kent, fakat şu an yapı stoku çok eskimiş durumda. Sizler de sıklıkla geliyorsunuz, görüyorsunuz. Çok güzel alanlarımız, yerleşim yerlerimiz var ama yapı stoklarımız çok eskimiş. Trabzon’a mutlaka bir kentsel dönüşüm projesiyle giriş yapmamız lazım. Bunun ilk adımını Çağlayan’da attık. Çağlayan’da, ranta dayalı değil, yerinde kentsel dönüşüm yapıyoruz. Orada yaşayan insanları mağdur etmeyen, onların oradaki anılarına, yaşanmışlıklarına değer veren bir anlayışla Çağlayan Kentsel Dönüşüm Projemizi başlattık. Hak sahiplerimizin kaç metrekare evi varsa, o metrekarede evlerini yenileyip kendilerine veriyoruz. Doğudan Trabzon’umuza girişteki ilk mahallemiz olan Çağlayan’da, sosyal donatılarıyla, yaşam alanlarıyla bir fark yaratacak, orayı çok özel bir yaşam alanına dönüştürecek bir projeye imza attık. Eski yapı stokunun bir kısmını yıktık, yıkımlarımız devam ediyor. Önümüzdeki günlerde de imalat süreçlerini başlatacağız” diye konuştu.
“SOSYAL BELEDİYECİLİKTE FARK YARATTIK”
Belediyenin imkan ve kaynaklarını halkın yararına işlerde kullanmak anlayışıyla, Trabzon’da sosyal belediyecilik alanında birçok ilklere imza attıklarını ifade eden Başkan Kaya, “Sosyal belediyecilik anlamında çok değerli işler yaptık, bir fark yarattık. Vatandaşlarımız bunu yaptığımız sohbetlerde ifade ediyorlar, biz de bundan çok büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
“TRABZON SOKAKLARINI SANAT MERKEZLERİNE DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORUZ”
Bir kültür sanat kenti, bir ressamlar kenti olan Trabzon’un bu özelliğinin daha çok öne çıkarılması gerektiğini vurgulayan Başkan Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bir başlıkta henüz istediğimiz noktada değiliz! Trabzon bir kültür kenti, bir sanat kenti, kadim bir kent… Bunu gururla söylüyoruz. Trabzon, Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 3 kez ziyaret ettiği ve malvarlığını milletimize bağışladığı bir kent... Trabzon bir ressamlar kenti… Birbirinden değerli ressamlar yetiştirmiş bir kent Trabzon… Trabzon’dan çıkmış, Türkiye’nin yetiştirdiği, dünyada sayılı birçok ressamımız var. Ama ressamlar kenti Trabzon olgusunu ve gerçeğini, maalesef Trabzon’da yaşayan insanlar dahi bilmiyor! Böyle bir gerçekliğimiz var. Trabzon’da bir resim heykel müzemiz, bir kültür sanat merkezimiz yok! Ben, ‘Trabzon sokaklarında müzik tınıları yükselsin’ istiyorum. Aslında bir kültür sanat merkezimizin olmamasını bahane etmeden, parkların, caddelerin, sokakların bir köşesini kültür sanat merkezlerine, sanat galerilerine dönüştürelim, oralarda sergiler açalım istiyorum. Kültür sanat merkezleri yapana kadar, buraları sergi salonlarına dönüştürerek o eksiğimizi telafi edebiliriz. Bu bahaneye sığınıp kendimizi geri tutmamalıyız. Böyle bir anlayışla hizmet etmeye çalışıyoruz.”
“TRABZON’UMUZU BÜTÜN TÜRKİYE’YE DOĞRU TANITMAK İSTİYORUZ”
Trabzon’u bütün Türkiye’ye doğru tanıtmak istediklerini kaydeden ve bunun için ortak akla çok önem verdiklerinin altını çizen Başkan Kaya, “İhtiyaçlarımız ve taleplerimiz var. Düşüncelerimiz, projelerimiz var ama sıkıntılarımız da gerçekten had safhada. Mücadele etmek, üretmek istiyoruz. Köklü bir geçmişe, kadim bir kültüre sahip Trabzon’umuzu, Cumhuriyet kenti Trabzon’umuzu, hak ettiği şekilde bütün Türkiye’ye doğru tanıtmak, doğru anlatmak istiyoruz. O anlamda Trabzon’un yetişmiş insan gücünden, sizin gibi değerli insanlarından faydalanmak istiyoruz. Ortak akla çok değer veriyoruz, çünkü ortak akıl hata yapmaz. Ortak akla değer veren, süzgeçten geçmiş düşüncelerle Trabzon’umuzda bugüne kadar yapılmamış işleri yapmak, güzel hizmetleri Trabzon’umuza kazandırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Toplantıda gurbetteki Trabzon'un gücünü ve dayanışma ruhunu yaşadığını dile getiren Başkan Kaya, söyleşiyi ve kokteyli organize eden Erdal Atalay, Ergün Gürsoy ve Bilgin Aygün’e ve programa katılan bütün Trabzonlulara teşekkür etti.